Appel redt herfst!

Agnes Ferwerda

Categorie

Kado, Duurzaam kado, Keuken
Het najaar is in volle gang en dat is voor mij altijd even wennen. Ik hou veel meer van het zomerse weer dan het gemiezer en gewaai in de herfst. Mijn partner is anders, hij heeft laatst ontdekt dat er een engels woord bestaat dat hem omschrijft. Hij is een pluviophile: “A lover of rain, someone who finds joy and peace of mind during rainy days.”

Wat dat betreft verschillen we dus van elkaar, maar het mooie ervan is dat we elkaar door het “vervelende” seizoen helpen. Hij leert me het mooie van de herfst te waarderen: de open haard gaat weer regelmatig aan, de rubberlaarzen staan klaar in de gang voor boswandelingen en er wordt volop thee met melk en suiker gedronken. Maar mijn favoriet van de herfst is de appel!

An apple a day keeps the doctor away. Ik weet niet of dit ook geldt voor de appels die in een appeltaart belanden want daar geniet ik nog het meeste van. Anderhalf jaar geleden heb ik een appelboom geplant in de voortuin en dit jaar kon ik mijn eerste appels oogsten. Het waren er nog niet zoveel, maar jaar op jaar zal dit gaan toenemen. Herfst wordt dus mijn eigen appelmoment! 

Er zijn zoveel heerlijke recepten waar appels in worden verwerkt. Twee originele ideeën:

Ik gebruik voor het schillen een ouderwetse appelschiller. De schil en klokhuis zijn daarmee supersnel verwijderd. Daarna heb ik prachtige slierten appelschil over. Ik heb ontdekt dat je hier heerlijke chips van kunt maken.
Doop de schil in een schaal met suiker en kaneel. Als het niet goed plakt besprenkel de schil dan eerst met wat water. Leg in de oven op een plaat met bakpapier. Laat twee tot tweeënhalf uur in de oven knapperig worden op zo’n 120 graden celsius.

ouderwetse rode appelschiller onlineappelschiller om appels mooi te schillen

Bij onverwachte visite of bij onverwacht zin in zoet heb je niet ééntweedrie een appeltaart op tafel staan. Een lekker en leuk alternatief is de appel tosti! Zelf gebruik ik een Diablo snackmaker, maar met een ander tosti-ijzer zou het ook moeten lukken.

Gebruik wit brood voor je tosti, leg daar schijfjes/stukjes appel op en rozijnen. Breng op smaak met kaneel en suiker of stroop. Wil je het nog gemakkelijker maken? Dan kun je ook appelmoes gebruiken. Binnen 10 minuten heb je heerlijke “appeltaartjes”.

diablo tosti apparaat appeltosti maken met diablo apparaat en appel

Zo komt het toch nog goed met de herfst. En vergeet niet: Een goede herfstwind waait gedachten op een rij. (Loesje)

Agnes Ferwerda is eigenaar van Kitchen Garden Shop en houdt van haar stads moestuin en eten daaruit. Graag geeft ze tips: kweek, kook, eet!

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.