Het seizoensleven op Ibiza

Esther Schuil

Categorie

Vakantie, Weekendje weg
Inmiddels heb ik al aardig wat seizoenen meegemaakt op Ibiza en zou je dus mogen verwachten dat ik elk jaar weer een beetje beter ben voorbereid en me niet opeens laat verrassen door de gekte van “la temporada”. Nou, guess again! Zo werkt het dus niet helemaal. Natuurlijk telt je ervaring met vorige seizoenen mee en helpt het je beter te reageren op bepaalde situaties, maar uiteindelijk is elk jaar en elk seizoen weer anders. Dat maakt het ook zo leuk en afwisselend!

Persoonlijk zijn er voor mij een aantal signalen die ik soms iets te laat herken (helaas), maar die mij er helemaal bewust van maken dat ik weer midden in het hoogseizoen zit:

hoge temperaturen

In de maand mei vindt meestel bij mij thuis de wissel van de winterkleding voor de zomerkleding plaats. Zo’n simpele switch van de ene kast naar de andere kast helpt enorm met de voorbereiding op het seizoen. Door het zien van al die leuke (nieuwe) zomeroutfits krijg ik meteen weer zin om te knallen en weet ik dat de drukte op de loer ligt.

Qua outfits ben ik er dan weer klaar voor, maar qua ritme met werken laat ik me elk jaar weer overvallen. In het voorseizoen heb ik altijd heel veel energie en kan ik heel veel dingen tegelijk doen. Maar dan opeens komt die dag (meestal in juni) dat je opeens merkt dat je jezelf echt voort moet slepen van de ene naar de andere afspraak en niet meer in hetzelfde tempo je werk en sociale leven gecoördineerd krijgt. Ik vraag me dan totaal versuft en (nog steeds na al die jaren) een beetje naïef af waarom ik opeens zo moe ben. Ja HALLO, heb je naar die temperaturen gekeken??? Opeens dringt het tot me door dat het gewoon een heel stuk warmer is overdag en dat je echt je tempo daar op moet aanpassen, anders ga je het moeilijk krijgen tijdens het seizoen. De eerste dagen van dat besef verzet ik me altijd nog een beetje, omdat ik nog zoveel plannen heb en graag alles wil combineren, maar daarna geef ik me toch maar over aan de warmte en het feit dat ik keuzes moet maken en niet meer alles tegelijk kan doen. Er zijn meer mensen op het eiland, dus ook meer drukte in het verkeer en langere reistijden om van de ene naar de andere plek te gaan. Alles kost meer tijd en door de warmte ook iets meer moeite, een duidelijk signaal dat het Summer Mode ON is voor iedereen!

eten & drinken

Deze zomermodus merk ik ook altijd heel duidelijk in mijn eet- en drinkpatroon. Waar ik in de winter nog uitgebreid de tijd heb om heerlijk gezond en vers te koken en mijn eigen boodschappen te doen, is dit in de zomer een heel ander verhaal. Regelmatig schrik ik op van mijn computer of kom ik oververhit thuis van een afspraak en merk ik dat het opeens 19h00 is en ik nog helemaal geen lunch heb gehad. Gelukkig heb ik wel dankzij de online bezorgservice van biologische producten wat verse groenten en fruit in huis, zodat ik nog enigszins mijn vitamines binnen krijg. 

 

ibiza blog esibiza

Er is dus niet echt veel tijd in het seizoen om te koken, maar daarentegen heb ik zo’n ruime keuze aan lekkere restaurantjes op Ibiza, dat ik ook in de zomer weer erg geniet van al het lekkere eten op het eiland. Als ik wil, kan ik elke dag wel ergens anders gaan eten, want in het seizoen zijn alle restaurants open en komen er weer heel wat nieuwe bij. Wat een feest vind ik het ieder jaar weer om nieuwe plekken te ontdekken en ook om te genieten van bestaande favorieten. Van lokale eettentjes tot luxe restaurants, Ibiza heeft het in de zomer allemaal.

vrienden: je eiland-familie

Doordat ik dus keuzes moet maken in de zomer hoe ik mijn tijd doorbreng, komt het er in de praktijk op neer dat ik mijn vrienden (mijn eilandfamilie) heel weinig spreek of zie gedurende het seizoen. Mijn eerste jaar op het eiland waarschuwden al veel mensen mij ervoor dat dit zou gebeuren en ik weet dat ik dat toen zo’n bizarre levensstijl vond. Het is toch maar een eiland en je kunt toch gewoon afspreken om af en toe samen wat te eten of drinken? Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, neem maar van mij aan: in het seizoen is dit een hele opgave! Iedereen is druk aan het werk, want dit zijn de maanden waarin de eilandbewoners meestal het geld moeten verdienen. De meesten werken 6 dagen in de week, maar er zijn ook velen die 7 dagen in de week werken. Het moet dan maar net uitkomen dat je vrienden tegelijk met jou vrij zijn om wat leuks te doen. Tel daar de bezoekjes van familie en vrienden bij op en je begrijpt waarom het een wonder is wanneer je je vrienden bij toeval op een feestje of in een restaurant tegen komt.

blog seizoensleven op ibiza

Slaap, weekend, etentjes & feestjes, oftewel: je sociale leven

Zoals ik al in mijn vorige blog over de temporada schreef, raak ik mijn besef van dag & tijd totaal kwijt tijdens het hoogseizoen. Dit dringt alleen heel af en toe door wanneer ik met vrienden en familie in Nederland aan het bellen of facetimen ben en de vraag krijg wat voor leuks ik dit weekend nog ga doen. Een vlugge blik op de kalender op mijn laptop laat me weten dat het zaterdagochtend is en dat ik niet lekker lui in bed lig na een avondje stappen of op weg ben naar het strand met wat vrienden. In plaats daarvan ben ik alweer een paar uurtjes druk bezig met wat dringende aanvragen van klanten. Hoezo weekend? Elke dag van de week kunnen klanten bellen, e-mailen of whatsappen en vliegt de tijd voorbij.

In het voorseizoen heb je nog rustig de tijd om aanvragen van klanten voor te bereiden, maar eenmaal middenin de zomer is het veel ad hoc geregel van services. Iedereen wil NU een activiteit of excursie boeken voor binnen een paar dagen, of een boot huren voor de dag erop, of een privekok in de vakantievilla hebben over twee dagen met speciaal menu voor een groep van 12 personen. De meest uiteenlopende vragen komen binnen en zorgen ervoor dat ik in een permanente staat van alertheid ben tijdens de temporada. Mijn telefoon ligt meerdere keren per dag aan de lader, omdat ik mijn batterij er weer eens doorheen gebeld of ge-appt heb. En dan wil ik nog niet eens teveel nadenken over de keren dat ik rechtop in bed zit, nadat mijn telefoon weer eens aan het zoemen is. Dat je met één oog open een slaperige blik werpt op het scherm en ziet dat het een paar berichten in een groepsapp van je feestvierende vrienden zijn, dat valt dan niet altijd in even goede aarde :) 

blog esibiza seizoensleven

De hoeveelheid slaap, relaxte stranddagen, lekkere lange lunches met vrienden en feestjes komen dus wel een beetje onder druk te staan midden in het hoogseizoen, want er is niet echt een besef van weekend of veel vrije tijd met vrienden. Toch is het af en toe wel mogelijk om een willekeurige dag van de week een “weekendgevoel” te creëren voor jezelf. Wanneer bijvoorbeeld alles goed is verlopen met een groep klanten, ze allemaal weer tevreden in het vliegtuig zitten naar huis, pak ik lekker mijn SUP-board en ga ik een mooie, rustige baai op zoeken om even een paar uurtjes te disconnecten. En ach…. dat dit een dinsdagmiddag is en geen officieel weekend, daar kijkt niemand hier nog van op!

Al met al is het beleven van een seizoen op Ibiza een hele ervaring waarvan ik elk jaar weer intens geniet en wat weer de nodige bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen oplevert! Ik dein nog even lekker verder op de golf van het seizoen en laat me verrassen door alle mooie mensen en dingen die op mijn pad komen. 

Esther Schuil laat via Es Ibiza bezoekers van het eiland kennis maken met een "ander Ibiza" door middel van de verschillende experiences. Vanaf nu geeft Esther je op ZOOK.nl met regelmaat een kijkje in haar leven op Ibiza.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.