De hemelse… duivelse tosti

Agnes Ferwerda

Ik herinner mij nog goed de zomerse dagen bij mijn ouders in de tuin. We hadden niet een hele grote tuin, maar als kind herinner je alles veel groter. Bij mooi weer kwam de indianentent uit de schuur en daarin sleepten we onze kinderklapstoeltjes en we hadden zelfs een vloerkleed. We waren helemaal in ons element. Dit feest was pas helemaal compleet als we mochten eten in de tent. Zo’n boterham die niet gewoon door de helft wordt gesneden, maar diagonaal als een sandwich. Wat kun je dan genieten van een stukje brood!

Een andere familietraditie was het eten van tosti’s. Mijn moeder had (en heeft nog steeds) zo’n ouderwets tosti-ijzer die je op het gasstel legt. Ham en kaas smolten samen, veel lekkerder dan gewoon geroosterd brood. Laatst las ik een artikel over de Toas-tite, een soort Amerikaanse variant van het tosti-ijzer. Deze was vooral in de jaren vijftig een grote hit. Het verschil met onze gewone tosti-ijzers was dat er meer ruimte in het ijzer zat waardoor je meer vulling in het broodje kon doen. Ze vulden het zelfs met ingeblikte spaghetti, ja echte comfort food op z’n Amerikaans.

De retro hunkering zorgt ervoor dat de Toas-tite inmiddels een gewild artikel is en de echte ouderwetse ijzers worden voor woekerprijzen verkocht op eBay. Ik kon mijn geluk daarom ook niet op toen ik de Diablo ontdekte. Een moderne versie van de Toas-tite, ook met extra ruimte voor vulling in je broodje. Ik moest deze beslist inkopen voor Kitchen Garden Shop, mijn webwinkel. Het past helemaal bij het genieten van je eigengemaakte eten met een vleugje nostalgie. Grappig zijn de twee hoorntjes op het ijzer die de fabrikant erop heeft gezet omdat er duivels lekkere snacks uit komen. Je kunt ze met brood gebruiken, maar ook met tortilla’s. Sinds ik de Diablo heb ingekocht ben ik hem ook zelf gaan gebruiken. Mijn top vijf met favoriete vullingen is inmiddels: roerei met ham/kaas, banaan/chocopasta, appel/kaneel, kipkerrie en stamppot wortel/ui. Er zijn nog heel veel varianten uit te proberen dus deze top vijf zal vast nog veranderen.

  

Ik zit er zelfs aan te denken om de Diablo mee te nemen op vakantie. Dan gebruik ik hem gewoon op de barbecue. Het is een hebbeding voor mensen die van food gadgets houden, maar deze retro snackmaker is vooral een verwennerij voor mensen die ouderwets willen genieten van een lekker broodje in de indianentent…

Ben je benieuwd naar de Diablo? Kijk dan op www.kitchengardenshop.nl bij Diablo Tostimaker.

Heb je zelf nog leuke tips voor vullingen?
Laat dan even een reactie achter, ik vind het erg leuk om ze uit te testen!

Reacties (2)

Elles.Velde
Leuk! Ik heb de voorganger van de Diablo ook veel gebruikt. Favoriete vulling (naast kaas, ham en ananas): brie, honing en pijnboompitjes. Of minder voor de hand liggend: pindakaas, klein beetje sambal en paprika!
Agnes Ferwerda
Oh heerlijk, gesmolten brie. Ga ik uitproberen, dankjewel!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.