Vrij als een vogel

Agnes Ferwerda

Onlangs kwam ik op straat een groep mensen tegen die opgewonden om zich heen stonden te kijken. Ze waren gewapend met camera’s op een statief met gigantische lenzen. Verbaasd stond ik om me heen te kijken, wat had ik gemist? Nieuwsgierig als ik ben moest ik ze wel vragen wat er aan de hand was. “Pestvogels”, was het antwoord. In de verte zag ik een groepje vogels wegfladderen. Vogelaars… Vreemde vogels zijn het. Thuis vertelde ik het verhaal aan mijn partner. Hij keek me fronsend aan toen ik de vogelaars als “nerds” typeerde. “Je bent zelf een nerd”, was zijn antwoord. Waarom deze feedback, vroeg ik me af?

Het is niet zo dat ik niks met vogels heb. Het is zelfs zo dat ik vroeger met mijn vader altijd een vogelboekje bijhield en kruisjes zette bij het plaatje van de vogel die we die dag nieuw hadden gezien. Op een gegeven moment is dat verwaterd, maar ik denk er nog wel eens aan wanneer ik weer een vogel zie die ik nog nooit eerder in het echt ben tegengekomen. Zo zag ik tijdens mijn laatste vakantie een groep kleine vogeltjes met een geel streepje op hun kop. Ergens vanuit mijn tenen kwam een naam naar boven borrelen: “goudhaantje”, flapte ik eruit. Na googlelen van deze naam bleek dat dit juist was. Er zit schijnbaar diep van binnen nog een vogelencyclopedie in mij!

vogelpindahouder voor tuin  pindahouder eikeltje voor tuin

Thuis verwen ik de vogels in onze tuin altijd met lekker voer. Ik kan zo heerlijk naar buiten staren om ze te zien genieten van hun ontbijt, lunch en diner. Voor mijn webshop heb ik voor deze winter ook weer een vogelvoeder voor pinda’s ingekocht in de vorm van een eikel. En die moest ik zelf natuurlijk even uittesten. Hij is nu al een succes bij de koolmezen. Ook heb ik een koperkleurige vogelvoeder ingekocht voor wat meer glamour in de tuin.

Nu ik toch zo bezig ben over vogels te vertellen, soms luister ik eerlijk gezegd ook wel eens naar het radioprogramma Vroege Vogels op zondagochtend. En afgelopen voorjaar heb ik nog een jonge kraai naar de vogelopvang gebracht. ….Oké, oké, ik geef het toe: ik ben een vogelnerd! Dat lucht eigenlijk best wel op dat jullie het nu weten. Eindelijk is het hoge woord eruit. Dat werkt bevrijdend! Zo vrij als een vogel…

Agnes Ferwerda is eigenaar van Kitchen Garden Shop en houdt van tuinieren en lekker koken.