Een cadeau kopen: ritueel of verrassing?

Kado Tips

Categorie

Kado, Kado voor hem, kado voor haar


Het geven van een cadeau kan een ritueel zijn of een spontane actie. Het is in ieder geval geen verrassing dat we bij bepaalde gelegenheden een cadeau verwachten. Als het dan niet komt, zijn we op z’n minst een beetje verbaasd en soms gewoon beledigd. In zulke gevallen gaat het erom dat er een presentje is, wat het is maakt niet zoveel uit. Maar is dat wel zo? Zou het niet heel veel toevoegen als het ook nog eens een leuk cadeau is? 
Naast deze standaard situaties waarin we een geschenk verwachten (het ritueel), kennen we het spontane cadeau. Er is geen directe aanleiding maar iemand besluit voor iemand anders iets te kopen. Zomaar. Nou nee, niet zomaar natuurlijk. Een cadeau heeft een betekenis en die betekenis staat in feite los van de geldwaarde van het cadeau. Hoewel soms the sky the limit mag zijn, zoals bij een verlovingsring. Maar vaak, zeker bij spontane en originele cadeaus, gaat het meer om de gedachte dan om de economische waarde. De gedachte uit zich wel in de keuze van het geschenk en die keuze moet dus goed zijn.

Naast deze standaard situaties waarin we een geschenk verwachten (het ritueel), kennen we het spontane cadeau. Er is geen directe aanleiding maar iemand besluit voor iemand anders iets te kopen. Zomaar. Nou nee, niet zomaar natuurlijk. Een cadeau heeft een betekenis en die betekenis staat in feite los van de geldwaarde van het cadeau. Hoewel soms the sky the limit mag zijn, zoals bij een verlovingsring. Maar vaak, zeker bij spontane en originele cadeaus, gaat het meer om de gedachte dan om de economische waarde. De gedachte uit zich wel in de keuze van het geschenk en die keuze moet dus goed zijn.

Cadeau als ritueel


Verjaardagen, Sinterklaas, Kerst, bruiloften, zijn de belangrijkste gelegenheden waarbij we een cadeau voor iemand meenemen. Ook als je bij iemand op visite gaat die je al een tijdje niet gezien hebt, is het leuk om een attentie mee te nemen. Dit soort geschenken kenmerken zich vooral door hun aantrekkelijkheid. Het kan bijvoorbeeld een heel alledaags voorwerp zijn, zoals een kaasplankje, maar dan uitgevoerd in een mooi design. Zo hoef je je ook niet af te vragen of die persoon dat toevallig al heeft, want dat maakt niet uit. Dit is een mooiere versie ervan, eventueel meer voor de sier dan voor gebruik. En met een beetje geluk wordt het oude kaasplankje vervangen en is het ook in functioneel opzicht een geslaagd cadeau. 


Omdat we soms geen idee hebben waarmee we iemand een plezier kunnen doen, staan bloemen en bonbons nog steeds hoog op de ranglijst van rituele geschenken. Die zijn namelijk altijd goed. Dat is ook waar, maar onbewust knaagt het toch een beetje: dat had beter gekund. Hoe, dat is niet helemaal duidelijk maar in elk geval beter. Wie afziet van het kopen van originele cadeaus, doet dat niet per se uit luiheid. Vaker gaat het erom iemand niet voor het hoofd te willen stoten en maar het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor een presentje dat altijd goed is. De intentie is goed, maar gelukkig is het wel degelijk mogelijk om een leuk cadeau te vinden dat niet al te persoonlijk is maar toch perfect voor die persoon, en dat eigenlijk altijd in de smaak valt. Dat zijn surprises die mooi zijn en een beetje origineel, en in sommige gevallen behoorlijk verrassend. Cadeau als verrassing


Je kunt altijd een cadeautje geven, echt altijd. Het is een beetje Nederlands om te denken dat dat overdreven zou zijn, maar denk je eens in hoe leuk je het zelf zou vinden. Je verwacht helemaal niks, of je verjaardag is al weken voorbij, en dan blijkt ineens dat iemand aan je gedacht heeft en de moeite heeft genomen een leuk cadeautje uit te zoeken. Daar word je toch blij van? Mensen zijn vaak veel attenter dan ze zelf weten en soms bang om te overdrijven. Een cadeau is nooit overdreven, het is altijd een teken van vriendschap of liefde. Hier geldt: juist een klein geschenk is leuk. Dan maak je iemand blij zonder dat die persoon zich zorgen hoeft te maken dat jij teveel hebt uitgegeven of dat je iets terug verwacht. Je verwacht niks terug maar je weet dat dat wel goed komt, op de één of andere manier en op het juiste moment. Cadeau voor hem en cadeau voor haar


Heel vaak is het niet nodig om onderscheid naar geslacht te maken bij het kopen van een cadeau, het gaat meer om de persoon, maar het kan zijn dat je de persoon niet heel goed kent. Dan is het helemaal niet gek om ervan uit te gaan dat vrouwen van bepaalde dingen houden en mannen van andere. Zodat je haar een sieradenreiniger cadeau doet en hem een weerstation. Daar is niks mis mee, dat kan gewoon, maar je zult zien dat de meeste cadeaus uniseks zijn. Toch zijn er gerust veel mannen die van wafels maken houden en daar ook heel goed in zijn. En vrouwen die de barbecue bedienen of de heg snoeien. Het zijn allemaal leuke cadeaus, mooi en functioneel, en als je iemand niet goed kent, heb je sowieso een geslaagd cadeau. Iets makkelijker is het als je de persoon wel goed kent en weet dat hij graag zijn armbanden schoonmaakt terwijl zij altijd een goed gevulde gereedschapskist wil hebben. Of hij is de klusser en zij de chef. Er zijn ook mensen, veel zelfs, die niet zo’n uitgesproken liefhebberij hebben, en dan is een cadeau als een gourmetstel altijd goed, of een powerbank of ander handig gadget. Laat je leiden door je intuïtie. De oude regel om iets te geven dat je zelf graag zou krijgen, geldt nog steeds. Daar hoef je dus helemaal niet lang over na te denken, als je iets leuks ziet, zoals een grappige bedlamp. Hoef je niet te denken: ja maar, ze hebben vast al een bedlamp. Ja, die hebben ze vast wel, en toch zullen ze er blij mee zijn. Kraamcadeau


Een kraamcadeau is een verhaal apart. Dit is één van de mooiste gelegenheden die er zijn om te laten zien dat je aan mensen denkt en blij voor hen bent. Ook een kraamcadeau hoeft niet altijd serieus te zijn. Babyspullen hebben ze al genoeg, tenzij ze specifiek om iets vragen. Een lichtvoetig cadeau idee is bijvoorbeeld een badthermometer in de vorm van een eendje. Leuk en handig. Hetzelfde geldt voor een kleerhangertje, bijvoorbeeld van Nijntje, of voor een mooie nachtlamp. Wil je een iets persoonlijker cadeau voor baby zelf, dan kun je voor speelgoed of een knuffel kiezen. Ook hier geldt: als het maar met liefde is uitgezocht, dan is het leuk. Dezelfde cadeaus zijn ook uitermate geschikt voor een babyshower. Ook is het daarbij gebruikelijk, hoewel niet verplicht, elke gast een klein cadeautje te geven na afloop, zodat zij ook een aandenken heeft aan de emotionele gebeurtenis die een babyshower toch is. 
Anders dan anders cadeautje


Als je zou willen, zou elke dag wel een dag kunnen zijn om iemand te verrassen. Zoals je iemand een attentie geeft omdat hij of zij geslaagd is, zo kun je dat ook doen als deze persoon simpelweg over is gegaan, Of als troost, als dat niet zo is. Back to school is ook een goede gelegenheid. Zo zie je, alleen al wat school betreft zijn er velerlei aanleidingen. Elke dag een cadeau hoeft natuurlijk niet. Ook cadeaus in andere vormen zijn leuk. Denk aan een verwendag of een dagje uit. Je geeft bijvoorbeeld een actiecamera cadeau, en zegt erbij dat jullie hem uit gaan proberen want je hebt een dagtrip georganiseerd naar…, vul maar in. Hieruit blijkt dus dat het bij het verrassen van iemand met een presentje gaat om de achterliggende gedachte, en dat kan een hart onder de riem zijn maar ook een smoes om samen iets te gaan doen, en alles daartussen in. Mensen communiceren vaak door middel van grote en kleine cadeaus en gelukkig zijn er op deze website de leukste cadeautips te vinden.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.