Interview met: Cor Sandburg van HappyTowels.nl

Elles en Trudy

Categorie

Badmode, kado voor haar, Duurzaam kado, Er op uit
Cor Sandburg verkoopt hamamdoeken via zijn webwinkel HappyTowels.nl. We spraken Cor over zijn hamamdoeken, gemaakt van duurzame bamboevezels, en zijn samenwerking met de wevers.

Hoe ben je erbij gekomen om jouw product op de markt te brengen?

Al enkele jaren ben ik gefascineerd door deze traditionele Turkse handdoeken. Ik gebruik ze al jaren, want ze zijn mooi en superhandig. Omdat ik ze zo handig vind, heb ik het ambacht van hamamdoekwever leren kennen.

Een paar keer per jaar ga ik naar de Turkse stad Denizli. In en rond die stad worden van oudsher hamamdoeken geweven. Daar voerde ik gesprekken met wevers, die de liefde voor hun vak met mij willen delen. Het is daarbij een groot voordeel dat ik Turks spreek (ik heb vier jaar in Istanbul gewoond). Daar is de vriendschap met de wever Metin uit ontstaan. Hij is een telg uit een oude weversfamilie die al generaties lang hamamdoeken vervaardigt. Hij en zijn familie maken de hamamdoeken van Happy Towels.

Hamamdoeken worden steeds populairder. Dat is logisch, want deze traditionele Turkse badhuishanddoeken zijn erg mooi en superhandig. Je kunt ze in Nederland bij vele webshops kopen. Bijna alle webwinkels kopen ze in bij een tussenhandelaar. De tussenhandelaren verdienen er vaak meer aan dan de wevers zelf. Ik vond dat niet eerlijk en wilde er wat aan doen.

happy towels gekleurde klossen hamamdoeken wever

Mijn wever beheerst het ambacht tot in de puntjes. Elke keer dat ik hem spreek, sta ik weer versteld van zijn kennis. Samen met hem heb ik de traditionele Turkse hamamdoek verder ontwikkeld. De reacties van vrienden en kennissen in Nederland zijn enorm positief. Het geeft mij een goed gevoel dat het geld bij hem terechtkomt, omdat hij het verdient.

Wat maakt jouw hamamdoeken bijzonder?
Traditionele hamamdoeken zijn gemaakt van 100% katoen. Katoenvezels zijn heel sterk, goed te bewerken en goedkoop. Maar katoen heeft twee grote nadelen. Het productieproces is zeer schadelijk voor het milieu. Bij het produceren van het katoen voor één katoenen hamamdoek, wordt ongeveer 3000 liter water gebruikt. Dat is gelijk aan 28 volle badkuipen. Ook worden er bij de productie erg veel pesticiden en insecticiden gebruikt.

Het andere nadeel is dat katoenen hamamdoeken van nature ruw aanvoelen. Daarom laten de tussenhandelaren de handdoeken behandelen met industriële wasverzachter. Deze behandeling legt een dunne filmlaag over de vezels van de stof, waardoor de handdoek zacht aanvoelt. Na één keer wassen is het effect al weg; dan is de natuurlijke ruwheid van katoen terug. Zo word je eigenlijk in de maling genomen.

De hamamdoeken van HappyTowels.nl bevatten tenminste 50% bamboevezels. Dat maakt de hamamdoeken heel duurzaam. Bamboe is van nature anti-bacterieel, zodat er geen pesticiden en insecticiden nodig zijn. Ook is er bij de teelt maar weinig water nodig. Maar het grootste voordeel van bamboevezels is dat het de hamamdoeken superzacht maakt. Ook na vaak wassen. Iedereen die mijn hamamdoeken voor het eerst voelt, verbaast zich over de zachtheid van het materiaal. Het voelt heerlijk luxe aan je huid.

hamadoeken happytowels hamamdoeken 2 meter

Traditionele hamamdoeken zijn ongeveer 170 cm lang. Omdat Nederlanders gemiddeld langer zijn dan Turken, heb ik in overleg met Metin een langere handdoek laten weven. De hamamdoeken van HappyTowels.nl zijn ongeveer 200 cm lang, zodat je op het strand nooit met je hoofd of voeten in het zand ligt.

Wat is jouw favoriete product?
De kleuren van de hamamdoeken zijn gekozen door Aida Martins Dias, een bevriende kunstenares. Ik vind dat Aida een gave voor kleuren heeft. Ook wever Metin vertelde dat hij onder de indruk was, toen hij de eerste hamamdoek met de kleuren van Aida op zijn weefgetouw zag.

Het grappige is dat ik de ene dag de grijsblauwe hamamdoek het mooist vind, en de dag erna de lavendelblauwe of de zeeblauwe. En van de crèmekleurige met gele streepjes word ik zo vrolijk. Dus als je me vraagt welke ik het mooist vind, krijg je elke dag een ander antwoord.

Waar droom je van?
Ik droom van een huisje in Turkije in een dorp aan de westkust. Daar heb je hele leuke gemoedelijke dorpjes. Op de markt is alle groente en fruit lokaal geproduceerd en verser dan vers. En dan houd ik in de tuin naast het huis een paar kippen, wat geitjes en een lammetje. En zo kan ik nog wel even doorgaan...

Benieuwd naar de duurzame hamamdoeken van Cor Sandburg, bekijk de handdoeken online: HappyTowels.nl

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.