DIY recept maak je eigen boter

Agnes Ferwerda

Categorie

Keuken
Het is zo gemakkelijk dat je het een keer gedaan moet hebben: je eigen boter maken. Naast dat het erg lekker is weet je ook zeker dat erg geen vage toevoegingen in je boter zitten. Ik vind het zelf erg leuk om tijdens een feestje eigengemaakte kruidenboter op tafel te zetten. Zo maak je originele smeersels voor je gasten.

Hoe maak je het?

Eigenlijk is het zo simpel als het stijf kloppen van slagroom (ik gebruik meestal 500 ml) totdat deze boter is geworden. Je kunt verschillende hulpmiddelen gebruiken.

  • Doe de slagroom in een potje (halfvol) en schud dat potje net zo lang totdat er boter is ontstaan. Dit is de meest vermoeiende methode, maar misschien heb je nog wat kinderen in de buurt die dit superleuk vinden :). 
  • Gebruik een boterkarn. Dit is een speciale karnbeker met een draaiende klopper die zonder elektriciteit het relatief eenvoudig voor je maakt om de slagroom te kloppen. Dit heeft iets nostalgisch en ouderwets en is erg bevredigend om te doen.
  • Gebruik een keukenmixer

En dan?

Wanneer de room stijf is geworden hou je vocht, namelijk karnemelk, over. Gooi dit niet weg! Zet dit apart, hier kun je heerlijke pannenkoeken mee maken.

boterkarn maak je eigen boter receptHet boter ga je nu wassen met water om de restanten van het karnemelk eruit te halen. Het is het makkelijkste om zo koud mogelijk water in een kom te doen (water met wat ijsklontjes). Kneed het vocht uit het boter en herhaal dit een aantal keer totdat het water helder blijft. Zo blijft je boter langer houdbaar, ongeveer een week in de koelkast. Voeg op dit moment eventuele kruiden toe om de boter een speciale smaak te geven. Kneed het in een solide vorm. Er zijn speciale houten boterspatels verkrijgbaar om de mooie rechte botervorm te krijgen voor in je boterschaal.

 Leuke tips:

  • Voeg een eetlepel zure room toe aan je slagroom voor een iets frissere smaak aan je boter!
  • Je kunt met een cookiecutter leuke vormen maken van je boter.
  • Probeer eens boter gemengd met geraspte Parmesaanse kaas en fijngesnipperde basilicum, of sinaasappelrasp met (gedroogde) fijngehakte cranberries en verse salie

 

Het is het zeker waard om een keer te proberen boter van slagroom te maken. Het volgende project moet dan toch zeker eigengemaakte brood zijn om het op te smeren…

Agnes Ferwerda is eigenaar van Kitchen Garden Shop en houdt van zelf kweken en lekker koken. 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.