Museum De Domijnen, Sittard

Karen de Moor

Categorie

Vakantie, Weekendje weg, Er op uit, Kids
Steden zijn in mijn hoofd vaak verbonden met de musea die in de betreffende plaats te vinden zijn. Denk ik aan een stad, dan schieten er plaatjes voorbij van mooie gebouwen, fijne kroegen en leuke winkels, maar vooral ook van het museum dat ik er ooit bezocht of nog zo graag zou willen bezoeken. Een mentale museumlandkaart, zeg maar. Noem het beroepsdeformatie, en dat zal het ook wel zijn. 
Zo dacht ik bij Sittard direct aan Museum Het Domein. Ooit, toen mijn leven er nog anders uitzag en ik regelmatig in Sittard kwam, was dat de plek om nieuwe, verrassende, bijzondere hedendaagse kunst te zien als ik daar was. Dus toen ik onlangs een paar dagen in de buurt was en we Sittard aandeden, wilde ik daar graag weer eens heen. Ik kon van te voren op internet alleen niets vinden als ik op 'Sittard' en 'Het Domein' googlede. Wel vond ik Museum De Domijnen, dat had er vast mee te maken.

Museum De Domijnen bleek inderdaad in hetzelfde gebouw te zitten als waar Het Domein ooit was. Navraag leerde dat Het Domein niet meer als zodanig bestaat. Wegens bezuinigingen waren in 2014 vijf culturele instellingen in de stad gefuseerd en sindsdien heten ze samen Museum De Domijnen. In de voormalige negentiende-eeuwse stadsschool in het historische hart van de stad huist nu de afdeling (regionale) Historie en Archeologie.

Bij binnenkomst worden we ontvangen door twee enthousiaste medewerkers die ruim de tijd nemen om ons wegwijs te maken in het museum en te vertellen wat er te doen is voor kinderen. Zo staan er door het hele museum heen speurkisten verspreid. Op de klep van elke kist staat een vraag over de kunst of de voorwerpen die daar in de buurt te zien zijn. In de kist kun je kiezen tussen twee kaartjes, één van de kaartjes heeft het goede antwoord. Je verzamelt alle kaartjes, aan het einde vormen ze samen een puzzel en kun je checken of je alle vragen goed hebt beantwoord. Als beloning mag je grabbelen.

We beginnen bij een tentoonstelling op de benedenverdieping. Deze laat schilderijen en aquarellen van Hub Fonteijn zien, een inmiddels overleden Sittardse kunstenaar. De tentoonstelling is nog niet af, vertelt één van de medewerkers ons, maar we mogen al wel kijken. De gang met prenten blijkt nog niet ingericht, nergens hangen nog bordjes. Tijdens het kijken naar de beelden zonder tekst besef ik me hoe tekstbordjes soms enorm 'in de weg' kunnen hangen en je kunnen belemmeren en afleiden bij het kijken naar de kunst. Nu praten en kijken we echt samen: wat vind jij mooi, wat niet, waarom? De speurkisten met hun vragen helpen daar ook bij.

museum de domijnen sittard leuk voor kids

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling Museumschatjes. Het laat mooie vondsten zien die werden gedaan bij opgravingen in de stad, af en toe vergezeld door filmpje van een van de archeologen. ‘Landjutten’ noemt het museum dit zelf. De vondsten worden kris kras door de tijd getoond, ze zijn vaak ingedeeld naar de plek waar ze werden gevonden. Bij deze expositie hoort een mapje met kaarten met daarop een afbeelding van en extra informatie over een aantal voorwerpen. Waarschijnlijk onbedoeld, maar het blijkt een leuke speurtocht om samen met de kinderen te doen: wie vindt het voorwerp op de kaart als eerste?

Op het andere deel van de bovenverdieping lopen we door een interactieve 'straat', die ons dwars door de plaatselijke geschiedenis heen leidt, van steentijd tot de mijnen. We luisteren naar verhalen, trekken laatjes open, voelen oude potjes, kruipen een steentijd-hut in (tenminste, de meiden, ik niet) doen een quiz, stellen zelf met opgegraven scherven een potje samen en gaan een mijnlift in. Egel Eric heeft een speciaal kinderspoor voor de kinderen uitgezet. Zie je egel Eric, dan weet je dat er iets bijzonders te doen of te ontdekken valt. De meiden vinden helemaal leuk en willen alles doen en zien.

Ter afsluiting kunnen de kinderen met echt oude scherven een eigen kunstwerk maken, welke ze in het museum mogen achterlaten om tentoon te stellen of mee naar huis mogen nemen. Uiteraard moeten de kunststukken van de meiden mee naar huis.

Bij het naar buiten gaan zeggen we één van de medewerkers dat we het erg leuk hebben gevonden. Hij vertelt ons dat jammer genoeg nog niet iedereen het museum weet te vinden. Erg zonde, want dit museum is, zeker met kinderen, een bezoek meer dan waard. Met z'n allen naar Sittard dus!

Meer weten? www.dedomijnen.nl

Wil je meer inspirerende blogs van Karen lezen, of ben je op zoek naar een museum dat geschikt is voor kinderen kijk dan hier: Karen de Moor

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.