Omarm het onzeker, word niet te verliefd

Bron
Met ruim een jaar op de teller (volgens de KvK), en anderhalf jaar op de teller (vanaf onze eerste brainstorm) blikken wij voor het eerst terug op ons eigenstartende ondernemerschap. N = niet helemaal 1, want in die eerste 1,5 jaar werden we omringd door veel andere ondernemers. Voor onze introblog op DeOndernemer.nl vonden wij het leuk en gepast om de door ons gespotte eigenschappen van een startende ondernemer op papier te zetten die, als je het ons vraagt, bijzonder handig zijn.

1. Je durft gecalculeerde risico’s te nemen

Wat ons betreft staat ‘het nemen van risico’s met stip op nummer 1. Durf je vastigheid en zekerheden op te zeggen, durf de stap te maken en ervoor gaan en durf te kiezen voor het onzekere! Er zijn heel veel mensen met creatieve, leuke ideeën maar als je geen risico durft te nemen, zal het nooit (door jou) worden uitgevoerd.

2. Je bent een visionair
Zonder visie, geen nieuw product of dienst; dat mag duidelijk zijn. Als startende ondernemer moet je nieuwe kansen zien en daar met overtuiging op inspringen.

3. Je bent vastberaden
Ondernemers zullen het direct herkennen, dat de beste stuurlui altijd aan wal staan. Helemaal met de lancering van een nieuw product of dienst staan de stuurlui vanaf de kant te loeien, dat het anders, beter kan of dat het nooit gaat werken. Maar als je gelooft in je product of dienst, voer dan je eigen koers. Luister wel en probeer de goede adviezen eruit te pikken, maar laat je niet weerhouden door pessimiste opmerkingen.

4. Je bent flexibel
Dit punt lijkt haaks te staan op eigenschap 3. Wij hebben ook vol overtuiging onze site gelanceerd en hielden vast aan onze koerst. Maar lukt iets niet, werkt iets niet, dan sturen we bij. Wees niet te verliefd op je eigen concept, er is altijd ruimte voor verbetering.

5. Je krijgt anderen in beweging
Of het nou om klanten, collega’s of zakelijke partners gaat, een goede startende ondernemer krijgt anderen altijd in beweging. Vol overtuiging en enthousiasme vertel jij je verhaal en mensen zullen je volgen. Je bent in staat je product of dienst te verkopen en andere daarvoor te enthousiasmeren.

6. Geen 9 – 5 mentaliteit 
Of het nou puur enthousiasme is, de wens om succesvol te zijn of het volledig onderschatten van alle aspecten van eigen ondernemerschap, wij kennen geen startende ondernemer die werkt van 9 tot 5. Ons werk begint bijna verslavende vormen aan te nemen. We willen groeien en zien overal kansen. Die worden 24-7 benut.

7. Je bent gepassioneerd
Wij zijn omringd met veelal vrouwelijke ondernemers die stuk voor stuk gepassioneerd met hun vak bezig zijn, van mode ontwerpsters tot vrouwen die een bedrijf in de zakelijke dienstverlening zijn gestart. Als zij over hun vak praten, bruisen ze van de energie en het enthousiasme. Zonder passie gegarandeerd geen succes!

Weet jij kenmerken die absoluut niet aan deze lijst mogen ontbreken, laat het ons dan weten op twitter.com/zooknl.