FairBeads

Malou Tichelaar heeft een waanzinnig initiatief gestart FairBeads. Samen met locals uit ontwikkelingslanden ontwerpt zij mooie handgemaakte fashionable sieraden en tassen en Malou zorgt voor marketing en PR.

Het idee van FairBeads is gebaseerd op de uitspraak: 'Geef de armen geen vis, maar een hengel'. De makers maken de sieraden en tassen om zo hun geld te verdienen. En om zelf een leven op te bouwen. 

De producten worden gemaakt in Oeganda, Ghana, Kenia, Soedan en Gambia. Elke land heeft z'n eigen techniek. Bijvoorbeeld sieraden gemaakt van gerecycled papier, glas en kleurrijke kraaltjes. Zie hieronder een kleine greep uit het bijzonder mooie assortiment van FairBeads.

assortiment fairbeads

Zoals je ziet, zeer stylisch met oog voor details. De makers van deze mooie fair trade producten krijgen een eerlijke prijs. 

MALOU TICHELAAR FAIRBEADSIN GESPREK MET

Malou Tichelaar is 32 jaar, woont in Zwolle en in het dagelijks leven heeft zij een baan in Communicatie, PR en particuliere fondsenwerving bij een ontwikkelingsorganisatie. Naast haar baan runt Malou FairBeads.

Hoe ben je op het idee van FairBeads gekomen?

Ik ben voor vrijwilligerswerk een maand naar Oeganda geweest. Iets daarvoor vroeg ik een vriend van mij, die in Oeganda woont, of hij nog tips had qua een bepaalde sieradenkunst uit dat land. Hij gaf me de gegevens van een Oegandese vriend die in Noord Oeganda woonde en zijn gemeenschap daar probeerde te helpen door samen met een groep vrouwen zelfgemaakte sieraden te verkopen. Toen ik in Oeganda was kocht ik een stel kettingen en verkocht deze terug in Nederland als een razende. Ik kwam er toen achter dat het verdiende geld terugsturen geen oplossing is, maar een bedrijf opstarten wel. De makers krijgen een eerlijke prijs en weten dat ze kwaliteit moeten leveren en van het verdiende geld kan ik weer nieuwe inkopen bij hen doen. Handel zoals het hoort dus. FairBeads was geboren!

Waar ben je trots op?

Dat ik FairBeads naast mijn fulltime baan heb opgezet. Ik heb het echt stap voor stap gedaan en niet te ver vooruit gekeken. Ik bleef geloven in de droom en als ik nu kijk waar FairBeads nu staat, ben ik daar erg trots op. Ik ben bijvoorbeeld in Oeganda begonnen met bestaande ontwerpen. Inmiddels ben ik zelf mee gaan ontwerpen om de sieraden geschikt te maken voor onze markt. Ook ben ik met leren tassen begonnen wat echt een goede zet is geweest want ik krijg super veel complimenten van kopers. Daarnaast werk ik nu ook samen met groepen vrouwen in Kenia, Ghana, Gambia en ik doe nog een project met een stichting in Zuid Soedan. Kenia gaat helemaal super. Ik ben daar begonnen met twee vrouwen die FairBeads sieraden maakten. Inmiddels zijn dat er in hoogtij dagen maar liefst 32! De vrouwen (Noord Kenia) leren super snel, pakken nieuwe ideeën snel op en komen zelf ook met nieuwe ideeën. Ze verdienend allemaal geld en kunnen daardoor hun kinderen naar school sturen en hen drie keer per dag te eten geven. Ik werk daar echt in een gebied wat heel erg arm is. Daarnaast is dit super voor hun zelfvertrouwen! Ook werk ik in Nairobi met super getalenteerde tassenmakers die de mooiste FairBeads tassen maken. Ja, ik ben echt trots op waar FairBeads nu staat!

Hoe combineer jij je werkzaamheden met je baan?

Soms is dat lastig, maar omdat ik het zo verschrikkelijk leuk vind om te doen, geeft het me bakken met energie. De avonden ben ik vaak bezig en sinds een poosje ben ik 32 uur gaan werken zodat ik de vrijdag vrij heb voor FairBeads. Ik doe bijna alles zelf dus heb die dag ook wel nodig voor bijwerken van de website, schrijven van blogs, maken van collages voor social media en tegelijk acties bedenken, nieuwe sieraden bedenken enz. enz. In de herfst verwacht ik mijn eerste kindje dus wordt het wel weer even zoeken naar de juiste balans.Maar dat gaat helemaal goedkomen!

Waar droom je nog van?

Ik droom er echt van dat meer winkels mijn producten gaan verkopen. Dat kan zowel online zijn als gewone winkels. Ik vind het zonde en heel erg jammer dat veel winkels afhoudend zijn met nieuwe leveranciers. Ik krijg zo enorm vaak te horen van consumenten dat ze het zo jammer vinden dat er bijna geen winkels zijn waar mijn producten te vinden zijn. Of bijvoorbeeld dat een winkel mooie fair trade sieraden hebben, maar FairBeads het assortiment toch echt enorm zou ophalen. Dat vind ik geweldig om te horen van kopers. Maar helaas…winkels kiezen toch vaak voor de grote merken terwijl ik dan denk: hoe ontzettend leuk is het als je tassen en sieraden kunt verkopen waar elke keer slechts enkelen van gemaakt worden? Wie wil er nu niet een uniek product?

Welke tip heb jij voor startende webshopeigenaren?

Probeer continue je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Er zijn zoveel dezelfde soort webshops. Ik wist dat als ik alleen maar Oeganda sieraden zou blijven verkopen, er mensen zouden komen die hetzelfde zouden gaan doen. De wereld is tegenwoordig klein en mensen reizen veel. Grote kans dat nog eens iemand die kettingen meeneemt en gaat verkopen. Daarom besloot ik om verder te kijken en verder te ontwikkelen. Sta nooit stil. Mensen raken dan ook uitgekeken op je webshop.

Nieuwsgierig naar de tassen en sieraden van FairBeads? Neem een kijkje op de site: FairBeads.