Altijd goed: het Spoorwegmuseum

Karen de Moor

Categorie

Vakantie, Er op uit, Kids
We dachten dat het druk zou zijn die dag, maar we boften: het mooie weer had kennelijk veel mensen doen besluiten juist niet naar een museum te gaan en dus was het Spoorwegmuseum in Utrecht lekker rustig.

Het museum is gevestigd in het oude station Maliebaan, gebouwd in 1874. Hoewel er een vrij grote parkeerplaats voor de deur is, kun je ook vanaf Utrecht CS met de trein in het museum worden afgezet. Ruim 10 jaar geleden is het museum helemaal opnieuw ingericht, waardoor het veranderde van een leuk treinenmuseum naar een interactieve belevenis voor jong en oud, ook de moeite waard als je eigenlijk niet zoveel met treinen hebt.

Achter de kassa's begint het avontuur al in het klein. De opgestapelde tassen en hutkoffers bij de oude wachtruimtes blijken hier en daar een 3D filmpje te verbergen. Gluren door de gleufjes onthult een haast sprookjesachtige wereld, met zwanen, elfenkindjes en meer. We krijgen de meiden moeilijk mee verder, ze willen eigenlijk heel graag blijven kijken.

Op het eerste perron komen we de Koninklijke trein tegen. Deze trein wordt af en toe nog gebruikt door de Koninklijke familie, bijvoorbeeld voor de opening van een bijzondere spoorbaan of om met vakantie te gaan. De meiden vinden het ontzettend intrigerend: zitten hier echt de koningin en de prinsesjes wel eens in? En is het echt al zo oud? Zo 'zwerven' we langs nog wat treinstellen die uit verschillende periodes stammen. Soms mogen we er in, soms kijken we van buiten af door de raampjes. De houten bankjes van klasse 3, of de trein die oma zich nog wel kan herinneren uit de jaren 50... In sommige wagons zijn er ook spelletjes te spelen. Welke voorwerpen horen bijvoorbeeld bij een (trein) beroep? Of kun jij de verschillende treinen via de vele wissels naar het goede eindstation loodsen?

Aan de andere kant van de grote stationshal zijn drie prachtige 'werelden' om te ontdekken. In 'Droomwerelden' vinden verschillende theatervoorstellingen plaats. In de grote theaterzaal zien we daar een spannend verhaal over een bijzondere reis met de Oriënt Express. In 'De grote ontdekking' daal je met een lift en audiotour af naar het jaar 1800, de begintijd van de stoommachines. Daar zien we (een replica van) één van de eerste stoomlocomotieven die in Nederland reed: De Arend. Deze ‘loc’ trok op 20 september 1839 de openingstrein van de eerste spoorlijn van Nederland, tussen Amsterdam en Haarlem.

museum tips kids utrecht eropuit kids utrecht spoorwegmuseum spoorwegmuseum kids utrecht

De karretjes in 'Stalen monsters' nemen je tijdens een rit in het donker mee langs en onder enorme locomotieven. Heel spannend, soms ook een beetje schrikken. Dat de meisjes het naar hun zin hebben, is duidelijk: "mama, het is hier zo leuk."

Er is ook een buitenterrein, het zogenaamde Werkterrein. We vinden er een oud seinhuisje, welke we via een trap kunnen bereiken en bekijken. De watertoren op het terrein zorgde voor het water dat de stoomlocomotieven nodig hadden.
Een beetje los van alles staat een eenvoudig houten wagon die wat vervallen lijkt. Nieuwsgierig stappen we naar binnen, maar als snel bekruipt je daarbinnen een beklemmend gevoel. Het blijkt een wagon met een lugubere geschiedenis: in de oorlog zijn hiermee vele Joodse mensen afgevoerd naar kampen. Het maakt diepe indruk op de meisjes.

Buiten is nog meer te ontdekken. Zo rijden kinderen in een minitreintje rond en roetsjen ze van de verschillende glijbanen. Het spannendste is misschien wel de Vuurproef, waar we de dag mee eindigen. Je neemt met een klein groepje plaats in een simulator, een cabine van een machinist, en raast door 200 jaar spoorweggeschiedenis. Door bergen, langs afgronden, met een enorme snelheid schiet je van hoog naar laag en weer terug. Tenminste... alsof. Door de bewegingen van de simulator en het schudden van de stoelen lijkt het levensecht. Met trillende benen stappen sommigen na afloop weer naar buiten. Spectaculair! Een beetje te spannend misschien voor onze 7 en 8 jarige. Toch willen ze nog een keer. Helaas, dat moet tot een volgende keer wachten, want het museum gaat bijna dicht. De dag is voorbij gevlogen.

Kijk voor meer informatie op: spoorwegmuseum.nl. Wil je meer inspirerende blogs van Karen lezen, of ben je op zoek naar een museum dat geschikt is voor kinderen kijk dan hier: Karen de Moor

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.