Op bezoek bij de Franse koning - Chateau de Chambord (Loire)

Karen de Moor

Categorie

Weekendje weg, Er op uit, Kids
Deze zomervakantie waren we in de Loirestreek in Frankrijk. Een gebied in Frankrijk met flink wat kastelen. Aan onze meisjes wel besteed: ze stellen zich graag voor hoe de prinsessen en koningen er vroeger rondliepen en woonden. Eerder die vakantie bezochten we alleen twee kastelen die wat waren tegen gevallen. We mochten daar slechts in een paar kamers, die niet waren ingericht zoals in de tijd dat het paleis nog bewoond werd. Op zich vond ik dat zelf geen probleem, maar na de zoveelste kale ruimte zonder wat voor meubel of voorwerp dan ook, schoot zelfs de levendige fantasie van de meiden te kort en vonden ze er niet zo veel meer aan (en daar hielp de Franstalige rondleiding die maar duurde en duurde en waar ze niets van begrepen ook niet bij, helaas). Nog een keer naar een kasteel? Dan moesten we toch wel echt met wat goeds voor de dag komen. We kozen voor zekerheid, voor een paleis dat op de werelderfgoedlijst staat en waarvan de folder in ieder geval veel foto's van mooi ingerichte kamers liet zien. Op naar Chateau de Chambord!

Met de bouw van het kasteel werd in de 16de eeuw begonnen door de Franse koning François de Eerste. Door de eeuwen heen hebben er heel wat Franse koningen voor langere of kortere tijd gewoond. Ook voor de laatste telg van de familie die aanspraak op de troon kon maken was het een thuis. Deze Henry werd echter geen koning omdat Frankrijk inmiddels een Republiek was. Uiteindelijk kocht de Franse regering het kasteel in de jaren 30 van de vorige eeuw en stelde het open voor publiek.

En dat publiek dat kwam, zeker ook op de dag dat wij besloten er naar toe te gaan. Het sombere weer zal er ook wel voor gezorgd hebben dat veel mensen 'iets om binnen te doen' wilden die dag. Met andere woorden: we waren niet de enigen. Grote voordeel van veel bezoekers uit alle windstreken is dat de afdeling Educatie en publiek van het museum gezorgd had voor allerlei boekjes en tours in 12 verschillende talen.

Wij kozen voor de Histopad, een iPad die ouder en kind op een spannende manier meeneemt op een reis terug in de tijd (in het Nederlands, fijn voor de kids). Opdracht: zoek alle 8 oude (virtuele) munten die verspreid over het kasteel verborgen liggen. In een aantal ruimtes kan je de Histopad activeren door een goed herkenbare houten zuil te scannen. De interactieve plattegrond op het apparaat, waar je te allen tijde heen kan, geeft aan waar je bent en waar de zuilen te vinden zijn. Als je een zuil hebt gescand, verandert het beeld op het scherm langzaam van de kamer zoals die nu is naar de kamer zoals deze er in de 16de eeuw uitzag. Met de techniek van augmented reality laat je je Histopad rondkijken in de ruimte en zie je op het scherm de ruimte van toen, als een laag over 'nu'. Erg mooi gedaan. De meiden lopen fanatiek door de ruimtes en zoeken alles wat ze nodig hebben om de munten te vinden. Op de Histopad is in de verschillende ruimtes informatie te lezen over de voorwerpen die er echt zijn of die in de virtuele wereld zijn toegevoegd.

museum chateau de chambord loire museum loire chateau de chambord

We brengen bijna 3 uur door in het kasteel. De jongste noemt het na afloop 'het leukste kasteel ooit' (gelukkig, er is weer wat recht gebreid), vooral doordat ze ‘een eigen iPadje mocht gebruiken’. De oudste vindt het heel leuk dat je kon zien hoe de kamers er vroeger uit zagen. En papa en mama? Ondanks de drukte een prachtig kasteel. De Histopad kan een fantastische aanvulling op het bezoek zijn. Alleen is het heel jammer dat de kinderen alleen nog maar oog hebben voor het scherm, bijna niet meer om zich heen kijken en zelfs dingen alleen op hun scherm bekijken terwijl ze pal naast het echte object of schilderij staan (of naast een ‘bediende uit de 16de eeuw’). En hoewel het spel voor kind en ouder is bedoeld, is het door het kleine schermpje en de wil van een kind om zelf alles te doen en alle knopjes te bedienen best lastig om het samen te spelen...

Wil je meer inspirerende blogs van Karen lezen, of ben je op zoek naar een museum dat geschikt is voor kinderen kijk dan hier: Karen de Moor

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.